Amper vuurwerkvrije zones in West-Brabant

ETTEN-LEUR – West-Brabantse gemeentebesturen stellen dit jaar nauwelijks vuurwerkvrije zones in. Tot nu toe blijft alleen de Markt in Geertruidenberg tijdens de komende jaarwisseling vuurwerkvrij. Burgemeester Willemijn van Hees wil voorkomen dat het geknal schade toebrengt aan de historische panden op de Markt.

6ae4edc6-8e67-4703-acd6-2c57dbbc21e7

 

 

 

 

 

De colleges van B en W van Breda, Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Oosterhout, Moerdijk, Steenbergen, Zundert en Woensdrecht geven aan dat ze niet overgaan op het invoeren van vuurwerkvrije gebieden. Andere gemeentebesturen, zoals dat van Bergen op Zoom, hebben nog geen definitief standpunt ingenomen.

“Het onderwerp staat zeker op de agenda van B en W. Op korte termijn nemen we een besluit over wel of geen vuurwerkvrije zones”, aldus Nausikaa van den Merkenhof, woordvoerster van de gemeente Bergen op Zoom. Een aantal politieke partijen in deze gemeente (BSD en GroenLinks) pleit voor knalvrije gebieden in de stad.

“Het afsteken van vuurwerk is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het is een ongezonde bezigheid. Bovendien vallen jaarlijks slachtoffers en is er veel schade aan onder meer prullenbakken bushokjes. Daar komt nu bij dat door de verschrikkelijke gebeurtenissen in de wereld steeds meer mensen schrikreacties en angst ervaren bij plotselinge knallen en lichteffecten”, aldus BSD-fractievoorzitter Louis van der Kallen.

Vuurwerkverbod
Op basis van de APV kunnen burgemeesters én wethouders sinds vorige week gebieden aanwijzen waarbinnen een vuurwerkverbod geldt. Dat heeft te maken met een uitspraak van de bestuursrechter in Utrecht. Die bepaalde eind vorige week dat niet alleen de burgemeester bevoegd is om een vuurwerkvrije zone aan te wijzen, maar dat het wel degelijk een bevoegdheid is van het college van B en W. Toch zien veel bestuurders het niet zitten om deze maatregel in te voeren.
“Nee hoor, door goede afspraken te maken met OM, politie, brandweer en de toezichthouders weten we in Roosendaal de schade en overlast door vuurwerk goed onder controle te houden. We zijn extra alert bij kwetsbare locaties zoals bij kinderboerderijen verzorgingshuizen”, aldus een woordvoerster van burgemeester Jacques Niederer. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten -VNG- zijn vuurwerkvrije zones moeilijk te handhaven.

“Gemeenten moeten goed weten waar ze dergelijke zones willen hebben en werk maken van extra controles en dus extra mankracht. Anders is het niet te doen. Komt bij dat gemeenten al zoveel moeten handhaven, denk bijvoorbeeld aan het alcoholbeleid”, aldus Esther Verhoeff namens de VNG.

Knalvrije zone
Ze kan zich voorstellen dat er rondom azc’s wel knalvrije zones worden ingesteld. “Asielzoekers komen vaak uit oorlogsgebied, die kunnen bang worden van vuurwerk.”

Woordvoerders van de gemeenten Breda en Gilze en Rijen, de twee gemeenten in West-Brabant waar azc’s zijn gevestigd- laten weten deze maatregel niet te nemen.

1 reactie op “Amper vuurwerkvrije zones in West-Brabant

  1. Eerst sinterklaas Swartz Pieter verbose en nou het vuurwek verbod alle nederlanders tradities Gaan naar de klote we hebben niks meer zo Ik zal de Kerst ook maar afschaffen de winkels Zijn open dat moeten ze verbieden winkels open met kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *