Waar wij voor staan

Aan alle mensen die denken dat vuurwerk verbieden alle problemen maar oplost,

Dit is helemaal niet zo, het grote probleem zit hem zoals bij zoveel maatschappelijke problemen bij een kleine groep idioten die zonder enige kennis van zaken handelen en daardoor dus veel overlast bezorgen.

Het is algemeen bekend dat het overgrote deel van de ongelukken met vuurwerk gebeurt door (zwaar)illegaal vuurwerk of door mensen die vuurwerk afsteken onder invloed van drugs of drank. Daarnaast heb je nog het kleine groepje “stoertjes” dat gemakkelijk te pakken is.

Momenteel wordt bij het aanpakken van het vuurwerk probleem vooral gekeken naar illegaal vuurwerk. Dit op zich is goed, maar ik merk steeds vaker dat aan andere dingen dan weinig gedaan wordt. Illegaal vuurwerk werd dit jaar meer dan eens onderschept wat dus betekend dat we hierin op de goede weg zitten.

Tijd dus om in plaats van het bekende “het zou verboden moeten worden” eens te kijken naar waar de problemen nog meer vandaan komen. Zoals al eerder gezegd is er dus een groep mensen die het volkomen normaal vindt om in de ene hand een krat bier te hebben en aan de andere hand een tas met vuurwerk. Dit betekend hoe later het wordt, hoe minder verantwoord er gehandeld wordt, wat vaak tot gevolg heeft dat er of vernield wordt, of lastig gedaan wordt tegen mens en dier.

Hoe kan het bestaan dat dit op de één of andere manier niet vaker wordt gezien/aangepakt. Mijn voorstel is om alle patrouille wagens van de politie (er rijden er behoorlijk wat rond op 31-12) uit te rusten met een flinke lading extra blaastests. Zo kunnen ze zeker later op de dag, als ze twijfelen of de mensen die ze op straat bezig zien, nog in staat zijn verantwoord met vuurwerk om te gaan, laten blazen. Teveel alcohol op betekend wat mij betreft dat je dus niet meer verantwoord kan afsteken en dat je al je vuurwerk in moet leveren. Zowel wat je op zak hebt als wat er thuis nog ligt.

Dan gaan we verder met het probleem van vernieling. Er word naar mijn mening niet hard genoeg opgetreden tegen mensen die vandalisme plegen tijdens oud&nieuw. Ik snap natuurlijk dat het vaak kinderen zijn die “stoer” willen doen, maar ook die kan je harder straffen zonder dat je ze vast zet. Nu is het vaak zo dat ze de week na oud en nieuw bij verschillende bedrijven geplaatst worden voor een aantal uurtjes ‘HALT’. Dit heeft tot gevolg dat ze even schrikken, maar na 10 maanden zijn ze dit al lang weer vergeten.

We moeten ze dus harder aanpakken, ofwel raken waar het ze zeer doet. Als we die jochies nou eens allemaal afhankelijk van wat en hoeveel ze slopen, een x aantal jaar op oudjaarsdag laten werken bij ‘HALT’. Gewoon lekker op “hun dagje” de hele dag vrijwilligerswerk doen. Dit natuurlijk buiten de gebruikelijke boete en het vergoeden van toegebrachte schade om.

In diezelfde categorie overlast valt eigenlijk ook het gooien van vuurwerk naar mens en dier, of bewust dicht bij huizen waarvan je weet dat er huisdieren zitten. Hiervoor moeten wat mij betreft dezelfde straffen gelden. Helaas is dit probleem tot nu toe nauwelijks aan te pakken geweest omdat veel mensen zich logischerwijs bedreigd voelen door het gedrag van de dader. Vaak zijn deze mensen dus ook bang om de politie te bellen of er wat van te zeggen.

Die angst is ook redelijk begrijpelijk, want tegenwoordig ben je zo te vinden voor iedereen. 112 bellen voor iemand die een rotje naar jou of je hond gooit is niet toegestaan en het algemene politienummer is niet anoniem. We hebben het hele jaar een nummer voor ‘meld misdaad anoniem’ dus waarom zou er rond oudjaar niet een speciaal nummer zijn waar mensen snel en anoniem naartoe kunnen bellen als ze zich bedreigd voelen of andere overlast opmerken. Dit zodat de politie snel ter plaatste kan zijn en de daders vaak nog op de plek zelf, of in ieder geval in de buurt zijn.

Dan is er nog de vereniging van plastisch chirurgen die vinden dat vuurwerk verboden moet worden omdat het onveilig zou zijn. Met hen overigens ook de oogartsen. Voor hen als eerste de mededeling: Vuurwerk dat in Nederland gekocht en afgestoken mag worden behoort tot de veiligste in Europa. Nederland heeft verreweg de strengste eisen op gebied van opslag en gebruik. Producten worden uitvoerig getest. Bij enige twijfel wordt een product afgekeurd en is het ten strengste verboden dit als vuurwerk importeur nog aan te bieden aan vuurwerk winkels, laat staan te verkopen aan gebruikers.

Het vuurwerk is dus veilig maar toch belanden er dus veel mensen bij de bovengenoemde artsen. Dit zal dus komen doordat mensen óf zelf onverantwoord omgaan met vuurwerk, óf de dupe worden van een ander die dit doet. Dit kan komen door het bovengenoemde alcohol probleem, maar ook door pure onwetendheid. Laten we dus zorgen dat mensen weten wat ze doen en nog meer voorlichting geven over het gebruik van de producten die ze kopen. Laten we buiten de gebruikelijke etiketten op het vuurwerk zelf, die vaak bijna onleesbaar zijn door slecht drukwerk of kleine lettertjes, ook brochures maken met daarin per soort vuurwerk uitgebreid uitgelegd hoe dit het beste gebruikt kan worden.

Ook vuurwerk winkels kunnen hier aan bijdragen. Die zijn er natuurlijk enorm bij gebaat dat deze traditie in stand blijft, dus ik vind dat die ook een bijdrage kunnen, misschien wel móeten leveren. Allereerst vind ik dat bij iedereen die vuurpijlen bestelt (nee ik bedoel dan geen babypijltjes), gratis bij zijn bestelling een goede vuurpijl standaard, of lanceersysteem moet krijgen. Ook vind ik dat afhankelijk van het formaat van je bestelling de vuurwerk winkel gratis aansteeklonten moet verstrekken om zo het gebruik hiervan te bevorderen.

Daarnaast blijft vuurwerk wel vuurwerk en kan er altijd wat gebeuren mocht je je nog dicht bij het vuurwerk bevinden. Hiervoor hebben we de veiligheids bril. Inderdaad dat lelijke ding waar je enorm mee voor “lul” loopt. Waarom toch? Om de simpele reden dat we niet onder willen doen aan hen die hem ook zo lelijk vinden en dus niet dragen. Het lijkt wel een soort taboe om die dingen te kopen. Je kent de uitspraak wel: “ik ga toch niet zo’n achterlijke bril kopen! niemand heeft zoiets” . Daarom ook deze bij iedere bestelling meegeven. Niet eentje maar gewoon een stuk of 3. En als vuurwerk gebruiker lijkt het me toch een kleine moeite als je hiermee je traditie kan redden!

Voor de gemiddelde vuurwerk winkel moet dit geen probleem zijn lijkt me? Dat kleine beetje extra kosten wat ze maken om ten eerste onze veiligheid te bevorderen en ten tweede de traditie in stand te kunnen houden.

Als laatste wil ik graag nog het probleem aanstippen van huisdieren en ouderen die ook enorm last kunnen hebben van deze dagen. Zo ben ik een groot voorstander om vuurwerkvrije zones in te stellen rond dierenasiels en bejaarden/verzorgings tehuizen. Dit creëert een rustigere sfeer in en rondom deze plekken. Natuurlijk lost dit niets op voor de honden en katten die thuis zitten. Nu vind ik dat Landal Greenparks met een geweldig initiatief is gekomen door een aantal parken vuurwerk vrij te maken. Dit zouden meer organisaties moeten doen.

Verder vind ik het heel normaal dat als iemand naar buiten komt en heel vriendelijk vraagt of je misschien net een stukje verderop wil gaan staan je daar gehoor aan geeft. Ja misschien is die persoon al wel de zesde die het je die dag vraagt, maar je kan naar mijn idee gewoon respect tonen voor medemens en zijn huisdieren. Er zijn namelijk genoeg plaatsen bij iedereen in de buurt waar je niemand tot last bent.

Dus, beste lieden die vuurwerk willen verbieden, volgens mij heb ik in deze tekst laten zien dat voor alle problemen die volgens u onmogelijk op te lossen zijn zonder een geheel verbod op consumentenvuurwerk, vrij gemakkelijk met een beetje extra inzet van burger en overheid, prima een oplossing te vinden is. Ik denk zelfs dat we, als we dit kunnen realiseren, we de overlast zó ver kunnen terugdringen dat voor heel veel mensen die nú voor een verbod zijn, toch weer zullen genieten van deze geweldige traditie.

Respect voor elkaar en elkaars voorkeuren, daar gaat het om. Niet om maar gelijk radicaal alles te willen verbieden. Hiermee hebben bepaalde politici onnodig hun partij en hun eigen reputatie schade aangedaan. Ik bedoel als ik deze oplossingen kan verzinnen, dan kunnen ze dat in Den Haag toch ook bedenken? Of zouden ze gewoon voor de makkelijke weg kiezen en uitspreken wat op dat moment het makkelijkst volgers creëert. Ik weet het niet, maar ik hoop mede door mijn Facebook pagina , in gesprek kan komen met sommige voorstanders van het verbod. Dit om te laten zien dat vuurwerk een geweldige traditie is, die gevierd kan worden zonder al die overlast.

Hartelijk dank voor uw aandacht,

En vergeet niet: Vernietig overlast. Maar vermoord nooit een traditie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *